Mille sinä haluat sanoa ei

”Aikaansaamisen jalon taidon lisäksi hallitse myös se jalo taito, että jätät asioita tekemättä.”

Lin Jutangin mukaisesti elämän viisaus muodostuu siitä, että osaamme valita, mikä on juuri meidän elämämme kannalta olennaista ja mikä on epäolennaista, ja jätämme epäolennaisen tekemättä. Tiedätkö sinä, mikä on juuri sinun elämäsi kannalta olennaista? Osaatko valita, mitkä asiat juuri sinun olisi hyvä jättää tekemättä?

Yksi elämän suurista asioista on tietää, mitä juuri minä haluan elämältäni ja mikä on juuri minun elämäni kannalta merkityksellistä ja arvokasta. Useimmat meistä kulkevat läpi elämänsä tätä juurikaan miettimättä. Ja saattavat silti elää aivan onnellisen elämän. Mutta osa meistä havahtuu jossain elämän vaiheessa ja oivaltaa, että meille on annettu kullekin vain yksi elämä. Oivalluksen myötä nousee kysymys siitä, elänkö nyt sellaista elämää, jota haluan elää. Teenkö elämässäni niitä asioita, joita oikeasti haluan tehdä.

Vastauksen löytäminen tähän kysymykseen edellyttää pysähtymistä ja itsensä syvällistä kuuntelua. Vastaus on meille jokaiselle erilainen, ja se voi löytyä ainoastaan meidän kunkin sisältä. Kukaan toinen ei voi kertoa vastausta meille. Jotta vastaus voi löytyä, meidän on antauduttava itsetuntemuksen matkalle ja tutustuttava syvästi itseemme. Kuunneltava omaa sisäistä viisauttamme. Vastaus on jokaista meitä varten olemassa kun vain annamme itsellemme ajan ja luvan kuulla sen.

Vain itsetuntemuksen kautta voimme tietää, mille asioille meidän tulisi sanoa elämässämme kyllä ja mille asioille ei. Ja jotta voimme elää juuri itsemme näköistä elämää, meidän on uskallettava ja haluttava sanoa myös ei. Aikamme ja voimamme eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen – on tehtävä valintoja. Ja ymmärrettävä, että samalla kun valitsemme jotain elämäämme, joudumme luopumaan jostain toisesta. Kysythän siis itseltäsi mikä on sinulle ihan oikeasti tärkeää ja mitä elämältäsi haluat. Ja kysythän myös mistä olet valmis luopumaan, jotta saavutat juuri sen, jonka haluat elämässäsi saavuttaa.

Kuten Stephen Covey on asian kuvaavasti ilmaissut:

”Päätä mitkä ovat korkeimmat arvosi ja päämääräsi. Ole rohkea ja sano hymyillen ja anteeksi pyytämättä ”ei” muille asioille. Ja kun teet näin, entistä isompi ”kyllä” hehkuu sisälläsi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *