5 faktaa sisäisestä höpöttäjästä

Nouseeko mieleesi joskus sisäistä puhetta, joka lannistaa innostuksesi tai saa jonkin asian tuntumaan vaikealta tai jopa mahdottomalta? Sanooko mielesi sinulle esimerkiksi ”en voi koskaan oppia tätä, tämä on liian vaikeaa minulle” tai ”olen huono esiintyjä, hätäännyn aina yleisön edessä”. Kyseessä on skriptattua sisäistä puhetta, josta Tony Dunderfelt kirjoittaa erinomaisesti kirjassaan Voimavarana itsetuntemus.

Elämän erilaiset tilanteet kutsuvat huomaamattamme esiin muistoja menneisyyden tapahtumista ja siitä, minkälaisia ohjeita ja mielipiteitä meille on sanottu. Kuulemme nämä ohjeet ja mielipiteet sisäisenä puheena. Tällä sisäisellä puheella voi olla meihin suuri vaikutus. Saatamme lopettaa opiskelun tai kunnon kohentamisen, koska se ”tuntuu niin vaikealta”.

Harva meistä tiedostaa, että tämä sisäinen höpötys on lähes aina aivan turhaa.

Mikä ihme tämä meidän kaikkien tuntema sisäinen höpöttäjä sitten on? Alla Tony Dunderfeltin kirjasta poimittuna tietoa siitä, mistä oikein on kysymys.

1. Tietoisuutemme virtaa ja sen mukana syntyy sisäistä höpötystä koko ajan, lähes katkeamattomasti. Skriptit eli psyykessämme olevat opitut mallit pyörivät alitajuisesti kuin tietokoneen ohjelmat. Ne tulkitsevat meille maailmaa ja ehdottavat, miten olisi hyvä toimia. Skriptit ja niiden mukainen sisäinen höpötys on mitä luonnollisinta psykologista toimintaa.

2. Skriptit pyrkivät aina auttamaan meitä selviämään ja pysymään elossa. Vaikka niillä on hyvä tahto, ne toimivat menneisyydessä opittujen mallien pohjalta. Skriptit ja niiden myötä sisäinen höpötys toimiikin kuin etukäteen ohjelmoitu malli, joka antaa meille käskyjä ja ohjeita siitä, miten tulee ajatella, tuntea ja toimia tietyissä tilanteissa.

3. Skriptit on opittua. Ne on matkittu ja sisäistetty muiden ihmisten yleensä hyväntahtoisista ohjeista ja mielipiteistä siitä, miten elämää tulisi elää ja mitä erilaisissa tilanteissa tulisi tehdä. On helpottavaa ymmärtää, että skriptit ja niiden mukainen sisäinen höpötys on jotain muuta kuin minä itse ja minun tahtoni. Ne ovat muiden ihmisten tahto minussa.

4. Skriptit sisältävät valtavasti viisautta, joka on peritty vanhemmiltamme, suvultamme, kulttuuriltamme ja koko ihmiskunnalta. Ne säästävät energiaamme, kun kaikkia asioita ei tarvitse alusta lähtien oppia aina uudelleen. Ongelmaksi skriptit nousevat silloin, kun ne ehdottavat meille toimintoja, jotka eivät sovi nykyhetken tilanteeseen tai kun ne ehdottavat toimintamalleja, joiden mukaan emme itse halua toimia. Sisäisen höpöttäjän mielestä ehdotus saattaa kuitenkin olla niin tärkeä, ettei sitä ole varaa jättää huomiotta. Silloin ajatukset pyörivät päässä, tunteet painavat rintakehää ja sisäinen höpöttäjä pakottaa meidät tekemään tai olemaan tekemättä jotain vastoin omaa tahtoamme. Pahimmillaan sisäinen höpöttäjämme estää meitä toimimasta järkevästi ja tietoisen suunnitellusti.

5. Skriptejä ja niiden mukaista sisäistä höpötystä ei voida koskaan täysin poistaa, mutta ne voidaan kirjoittaa uudelleen. Sisäinen höpötyksemme on kuin kertomus, jonka sisällön muut ihmiset ovat kirjoittaneet lapsuudessamme ja nuoruudessamme. Aikuisuudessa voimme itse oppia kirjoittamaan kertomukseen uusia lukuja eikä meidän tarvitse vain toistaa vanhoja kertomuksia, joita sisäinen höpöttäjämme meille tarjoaa.

Jokainen meistä on siis halutessaan vapaa muiden ohjelmoimista skripteistä ja niiden mukaisesta sisäisestä höpötyksestä. Voimme itse tehdä vapaita valintoja ja ohjelmoida omat skriptimme ja nauhoittaa oman sisäisen puheemme uudelleen! Tämä on jo oivalluksena loistava ja harjoittelun myötä tästä oivalluksesta voi saada arkipäivässä hyödynnettävän taidon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *